Vinařství. Osudové dny - Lacrosse, Marie (Ikar, 2021)
Schweighofen ve Falci, rok 1877. Bývalá služka Irena a její muž, dědic vinařství Franz Gerban, žijí ve šťastném manželství. Ovšem Irena cítí, že do manželova světa lepší společnosti nepatří. Protože je Franz často na cestách, trpí čím dál tím víc samotou a hledá pro sebe smysluplnou činnost. Začne se zasazovat o práva dělnic - a přitom se opět setká s bývalým milencem, dělnickým vůdcem Josefem. Franz reaguje prudkou žárlivostí a jejich vztahu hrozí rozpad. Potom se však Franz dozví tajemství, které představuje pro život obou partnerů obrovskou výzvu